Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
3 szklanki (o poj. 250 ml) mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (może być 0,5%, może być 1,5%) 500 g chudego twarogu sól 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 całe jajko jeśli ktoś lubi ser smakowy to może dodać ulubione przyprawy | |
Sposób przygotowania: | |
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem. Do garnka wlać mleko (uprzednio garnek opłukać zimną wodą) i gotować na małym ogniu. Gdy jest gorące dodać twaróg i gotować na małym ogniu mieszając co chwilę (nie można doprowadzić do przypalenia). Trwa to mniej więcej ok. pół godziny. Po tym czasie przelać powstały twaróg na gęste sito, odcisnąć i zostawić do ostygnięcia w chłodne miejsce. Przygotować 2 garnki - większy i mniejszy. W większym zagotować wodę Przestudzony ser włożyć do mniejszego garnka i dobrze rozdrobnić widelcem, dodać sól (próbować do smaku), sodę, jajko. Można dodać ulubione przyprawy, będzie ser smakowy. Mniejszy garnek umieścić w większym i gotować w tzw. kąpieli wodnej. Ser podgrzewając się w gotującej się wodzie, będzie gęstniał - trzeba cały czas mieszać. Trwa to ok. 15-20 minut. Ser będzie się topił, zrobi się serowa kula. Kiedy już uzyskamy taką kulę to przekładamy ją do jakiegoś pojemniczka (u mnie kwadratowy plastikowy pojemniczek) i ugniatamy żeby ser ‘’wpasował’’ się w pojemnik, był dość zbity. Zostawić do wystygnięcia. Jak będzie chłodny to przykryć i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu w lodówce można wyjąć z pojemnika i cieszyć się smakiem swojego, domowego żółtego sera. Przepis pochodzi ze strony skutecznie. tv | |
Dodatkowe informacje: | |
|