Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
KIEŁBASKI olej z pestek winogron – 1 łyżeczka cebula – 1 szt. czosnek – 1 ząbek kmin rzymski – ½ łyżeczki ciecierzyca z puszki – ½ szklanki koncentrat pomidorowy – 1 łyżka sól – 1 szczypta suszony tymianek – ½ łyżeczki wędzona papryka – ½ łyżeczki suszone pomidory – 5 szt. woda gazowana – ¼ szklanki tofu – 180 g mąka ziemniaczana – 2 łyżki SAŁATKA burak – 1 szt. marchewka – 1 szt. suszone żurawiny – 2-3 łyżki jarmuż – 3-4 garście jabłko – 1 szt. nasiona słonecznika – 2-3 łyżki oliwa z oliwek – 3 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka sól DRESSING sok pomarańczowy – 4 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka musztarda dijon – 2 łyżeczki sól pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Tofu odsączamy przez noc w lodówce dociśnięte między warstwami ręcznika papierowego. KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE KIEŁBASKI Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Obydwa składniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól, kmin, wędzoną paprykę i tymianek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Do miski wrzucamy ciecierzycę i suszone pomidory. Dolewamy wodę gazowaną i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy podsmażone składniki i pokruszone tofu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę. Rozkładamy folię spożywczą. Masę nakładamy łyżeczką na środek, następnie zwijamy folię jak cukierek. Uformowane kiełbaski gotujemy w folii na parze lub we wrzątku przez 10 minut. KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z jarmużu usuwamy zgrubienia. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Wcieramy je w liście przez ok. 3-4 minuty. Do sałatki dodajemy pokrojone w julienne (paseczki) jabłko, buraka i marchewkę. Posypujemy żurawinami i słonecznikiem. KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Polewamy sosem sałatkę i podajemy ją razem z kiełbaskami. Przepis znajdziecie na stronie https://kuchnialidla. pl/weganskie-kielbaski-z-salatka | |
Dodatkowe informacje: | |
|