Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
cebula - 1 spora olej rzepakowy - niewiele, nie przesadzać mięso z piersi indyka, bez skóry - ok 200g trochę mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) - ok 15g ziele angielskie -2szt liść laurowy - 1 szt sól pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
Mięso podzielić na kotlety, delikatnie rozbić (można też nie rozbijać, wówczas grubsze plastry trzeba przekroić wzdłuż, na cieńsze plastry), posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano, na niewielkiej ilości oleju (nie ma pływać jak pączki). W tym czasie cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju w garnku. Gdy cebula się zeszkli dolać trochę wody, dodać ziele ang. i liść laurowy. Dodać do tego podsmażonego indyka i dusić aż mięso zmięknie i część wody wyparuje (mięso mięknie dość szybko). Jeśli ktoś nie upiera się koniecznie przy ziemniakach to polecam zjeść z kaszą orkiszową, świetnie tu pasuje, jest zdrowa i smaczna. Do tego oczywiście jakieś warzywa (mogą być ugotowane buraki, może być ogórek korniszon lub kiszony, może być marchew tarta, itp. ) Danie szybkie, do wykonania w trasie ale myślę, że bitki można spokojnie też zawekować w domu a w trasie tylko poddusić cebulę i dodać do tego bitki. Smacznego! |