Kuchnia Kierowcy

Bitki z indyka w cebuli (dietetycznie, dla walczących z kilogramami i dla cukrzyków 🍬)

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

cebula - 1 spora
olej rzepakowy - niewiele, nie przesadzać
mięso z piersi indyka, bez skóry - ok 200g
trochę mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) - ok 15g
ziele angielskie -2szt
liść laurowy - 1 szt
sól pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso podzielić na kotlety, delikatnie rozbić (można też nie rozbijać, wówczas grubsze plastry trzeba przekroić wzdłuż, na cieńsze plastry), posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano, na niewielkiej ilości oleju (nie ma pływać jak pączki).
W tym czasie cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju w garnku. Gdy cebula się zeszkli dolać trochę wody, dodać ziele ang. i liść laurowy. Dodać do tego podsmażonego indyka i dusić aż mięso zmięknie i część wody wyparuje (mięso mięknie dość szybko).

Jeśli ktoś nie upiera się koniecznie przy ziemniakach to polecam zjeść z kaszą orkiszową, świetnie tu pasuje, jest zdrowa i smaczna. Do tego oczywiście jakieś warzywa (mogą być ugotowane buraki, może być ogórek korniszon lub kiszony, może być marchew tarta, itp. )
Danie szybkie, do wykonania w trasie ale myślę, że bitki można spokojnie też zawekować w domu a w trasie tylko poddusić cebulę i dodać do tego bitki.

Smacznego!

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja