Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1/2kg filetów śledziowych solonych(matiasy) 3 duże cebule ok.1 szkl. oleju (może wyjść troszkę więcej, zależy od wielkości słoika) 3-4 kuleczki ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego sól pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
Śledzie opłukać i pomoczyć w wodzie jakieś 3 godziny, zmieniając ją co jakiś czas. Cebule obrać, pokroić w półtalarki lub piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić. Smażyć aż cebula będzie miękka. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Wymoczone śledzie (nie powinny być słone) pokroić w dowolne mniejsze kawałki. Układać w słoiku warstwami naprzemiennie: cebula, śledzie, cebula, itd. Układanie zakańczamy warstwą cebuli, śledzie powinny być całe przykryte olejem. Trzymać w chłodnym miejscu. Im dłużej postoją w lodówce tym są lepsze. A potem już tylko pamiętać żeby zabrać słoik ze sobą w trasę i zajadać, nie tylko "na śledzika":) |