Autor - Anira | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
25dkg pieczarek 5 jajek na twardo szczypiorek dwa plasterki drobno posiekanej szynki lub chudej kiełbasy jedna spora posiekana cebula 2 łyżki stołowe majonezu 1 łyżka śmietany ( tylko jeśli masa jest zbyt gęsta) 2 łyżki bułki tartej. | |
Sposób przygotowania: | |
Pieczarki przekroić na pół i przesmażyć z posiekaną w kostkę cebulką. Pod koniec smażenia dodać kostkę rosołową. Gdy przestygną przepuścić przez maszynkę do mielenia na drobnych oczkach. Jajka, szynkę, szczypiorek posiekać drobno, dodać dwie łyżki majonezu. Składniki wymieszać, dodać majonez, i wypełnić masą foremki do ciastek. Dawno temu podobno zapiekało się tą masę w połówkach skorupek jaj, ale ja uprościłam sobie życie;) Widoczną powierzchnię masy obsypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180"C przez 25 min. Uformowane jajka faszerowane mają konsystencję kotlecików, nie kruszą się ładnie trzymają się w pudełku na żywność przez pierwszych kilka dni w trasie. Smacznego;) |