![]() | Krążki cebulowe - chipsy smaczne i zdrowe ;) Cebule pokroić w krążki |
![]() | Jajka faszerowane Pieczarki przekroić na pół i przesmażyć z posiekaną w kostkę cebulką |
![]() | Białe śledzie Filety wypłukać i namoczyć w wodzie na jakieś 3 godziny (co jakiś czas zmienić wodę) |
![]() | Śledzie marynowane, w marchewce Marchew zetrzeć na tarce na bardzo małych oczkach albo bardzo drobno poszatkować w malakserze |
![]() | Śledzie z cebulą w pomidorach Śledzie opłukać i pomoczyć w wodzie jakieś 3 godziny, zmieniając ją co jakiś czas |
![]() | Na 'śledzika' zjem tuńczyka Tuńczyka odsączyć, ogórki pokroić w kostkę, groszek odlać z zalewy |
![]() | Matiasy w cytrynie Matiasy wypłukać i pomoczyć w wodzie lub mleku przez 2-3h |
![]() | Medaliony z piersi kurczaka Piersi z kurczaka pokroić w drobne kawałeczki i wymieszać z jajkami, mąką, maggi i skrobią, dosypać przyprawy |
![]() | Zupa-sos grzybowy 1. Grzyby gotujemy do miękkości |
![]() | Śledzik na nie jeden raz 1. Wymoczyć filety - najlepiej przez całą noc |
![]() | Kotleciki z pieczarkami Pieczarki należy posiekać niebyt na niezbyt drobne kawałki i usmażyć razem z pokrojną cebulą |
![]() | Dary lasu Grzyba oczyscic obtoczyc w jajku i w bułce tartej |
![]() | Pyrki w pięciu smakach Ziemniaki kroimy w poprzek do 3/4 szerokości (tak żeby wyszła nam harmonijka) |
![]() | Ryż smażony z kurczakiem Ryż ugotować na sypko |
![]() | Kurak po busiarsku Ryż ugotować na sypko z dodatkiem kostki rosołowej dla aromatu |
![]() | Turbo-Gzik Puree ziemniaczane przygotować tak, jak zaleca producent |
![]() | Serova Brokulovica ( Wspomnienie z Sarajeva) Ciąg dalszy bałkańskich wariacji kulinarnych;ktoś, gdzieś kiedyś mi to podał, w jakiejś małej knajpce przy bocznej drodze |
![]() | Paprikova Bystrica Od ostatniej wizyty na Bałkanach nie mogę odczepić się od kuchni z tamtych stron |
![]() | Frykadelki z jarzynkami na ostro Mieszanką warzywną usmażyć na półsurowo, ale tak, ab warzywa dały się przełknąć |
![]() | Uniwersalne śledzie w zalewie Śledzie trzeba odsolić czyli parę razy opłukać pod bieżącą wodą a potem trochę pomoczyć (tak kilka godzin lub można zostawić je w wodzie na całą noc - w lodówce) |