Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
80 g sera parmezan 10 g pestek dyni 10 g pestek słonecznika 1 ząbek czosnku 80 g zielonej pietruszki 70 g oliwy z oliwek 40 g oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu | |
Sposób przygotowania: | |
Parmezan pokroić na drobniejsze kawałki (w sklepach dostępny jest już parmezan drobno tarty). Wszystkie składniki zblendować razem na pastę, przełożyć do szczelnego pojemniczka. Zazwyczaj pesto je się z makaronem, ja natomiast to pesto pietruszkowe uwielbiam jako pasta na pieczywo (zdecydowanie ciemne pieczywo) z plastrem pomidora. Oprócz walorów smakowych pesto z pietruszki jest bogate w witaminy, mikro- i makroelementy. 💥 Natka pietruszki zawiera duże ilości witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9 (kwas foliowy). 💥 Ziarna słonecznika zawierają dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E i F, witamin z grupy B: B6 (pirydoksyny), B1 (tiaminy), B3 (niacyny), kwasu foliowego, a także błonnika, wapnia, potasu, żelaza i cynku oraz bardzo dużo fitoestrogenów. 💥 Pestki dyni zawierają witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, a także witaminy A i K. Mają też w swoim składzie cenne minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone, które mają korzystny wpływ na organizm. 💥 Czosnek jest źródłem około dwustu czynnych biologicznie substancji, między innymi witaminy C, witaminy B6, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy K, kwasu pantotenowego, manganu, selenu, wapnia, fosforu, miedzi, potasu, żelaza, cynku, magnezu, kwercetyny, antocyjanów, wolnych aminokwasów. | |
Dodatkowe informacje: | |
|