Kuchnia Kierowcy

SMAKI DZIECIŃSTWA - Puchate racuchy (bez drożdży) 👩‍🍳

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

400g mąki pszennej
500ml maślanki naturalnej
1 jajo
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli (nie pomijać)
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Maślanka i jajko powinny mieć temperaturę ''pokojową'' więc dobrze jest wyjąć te składniki z lodówki już wcześniej.

Do maślanki dodać jajko, dobrze wymieszać trzepaczką (mikser nie jest potrzebny), dodać mąkę i sól. Po wymieszaniu dodać cukier, ponownie wymieszać i a końcu dodać sodę. Wszystko razem dokładnie wymieszać (tak z dobrą chwilę trzeba mieszać). Odstawić ciasto na kilka/kilkanaście minut.

Na patelni rozgrzać olej (powinno być ok 5mm warstwa oleju). Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron. Racuchy w trakcie smażenia rosną, robią się puchate i co ważne, nie wpijają za dużo oleju więc nie trzeba co chwilę dolewać.

Z podanej porcji wychodzi od 20-25 racuchów. Można je jeść na ciepło i na zimno, posypane cukrem pudrem, polane rozgniecionymi truskawkami lub z dżemem. Jak kto lubi.


Przepis zaczerpnięty ze strony aniagotuje. pl

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja