Kuchnia Kierowcy

PRZEPISY - strona 2

[ŚWIĘTA] Prażony zapach lata[ŚWIĘTA] Prażony zapach lata

1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

[ŚWIĘTA] Zakręcone pierożki[ŚWIĘTA] Zakręcone pierożki

FARSZ: 1. Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc

[ŚWIĘTA] Świąteczny barszczyk na drogę[ŚWIĘTA] Świąteczny barszczyk na drogę

1. Obrać i pokroić buraczki, wymieszać z octem, cukrem i solą

Poznański barszczyk czerwonyPoznański barszczyk czerwony

Fasolę "Jaś" namoczyć dobę wcześniej

Ptasie mleczko z biszkoptami i galaretkąPtasie mleczko z biszkoptami i galaretką

Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml wody

Kotleciki z pieczarkamiKotleciki z pieczarkami

Pieczarki należy posiekać niebyt na niezbyt drobne kawałki i usmażyć razem z pokrojną cebulą

Gotuj z etransport.plŻUREK GRABARZA

Części boczku wcześniej pokroić w kostkę,podsmażyć wraz z cebulą

Dary lasuDary lasu

Grzyba oczyscic obtoczyc w jajku i w bułce tartej

Smalec z SikorkiSmalec z Sikorki

Slonine z Sikorki, boczek i kielbase pokroić w kostkę

Pyrki w pięciu smakachPyrki w pięciu smakach

Ziemniaki kroimy w poprzek do 3/4 szerokości (tak żeby wyszła nam harmonijka)

Ryż smażony z kurczakiemRyż smażony z kurczakiem

Ryż ugotować na sypko

Kurak  po busiarskuKurak po busiarsku

Ryż ugotować na sypko z dodatkiem kostki rosołowej dla aromatu

Turbo-GzikTurbo-Gzik

Puree ziemniaczane przygotować tak, jak zaleca producent

Morelowy kant dżemowyMorelowy kant dżemowy

Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki

Serova Brokulovica ( Wspomnienie z Sarajeva)Serova Brokulovica ( Wspomnienie z Sarajeva)

Ciąg dalszy bałkańskich wariacji kulinarnych;ktoś, gdzieś kiedyś mi to podał, w jakiejś małej knajpce przy bocznej drodze

Paprikova BystricaPaprikova Bystrica

Od ostatniej wizyty na Bałkanach nie mogę odczepić się od kuchni z tamtych stron

Szybka pasta z bakłażanaSzybka pasta z bakłażana

1. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i odstawiamy na klika minut, posypując wcześniej solą, aby puściły wodę

Frykadelki z jarzynkami na ostroFrykadelki z jarzynkami na ostro

Mieszanką warzywną usmażyć na półsurowo, ale tak, ab warzywa dały się przełknąć

Uniwersalne śledzie w zalewieUniwersalne śledzie w zalewie

Śledzie trzeba odsolić czyli parę razy opłukać pod bieżącą wodą a potem trochę pomoczyć (tak kilka godzin lub można zostawić je w wodzie na całą noc - w lodówce)

PASTA Z  MAKRELI :)PASTA Z MAKRELI :)

Pewnie niektórzy będą się zastanawiali skąd wziąć makrelę w trasie? Można kupić zamkniętą próżniowo (albo samemu zamknąć w pojemniku próżniowym jeśli ktoś takowe urządzonko posiada a wiem, że niektórzy mają)