Kuchnia Kierowcy

makaron z jajkami (zasmażanka Babci Zosi)

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

Makaron - kolanka, rurki, muszelki, byle krótki
Boczek - pokrojony w kosteczkę, może też być kiełbaska, taka spora garść
Cebulka - 1 duża lub 2 małe
Przyprawy - dowolne, byle aromatyczne,
Jajka - 3 szt na 0,5kg makaronu
Olej: 4 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować z łyzką oleju; jak kto lubi - al dente lub na miękko. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka, nie przelewac zimną wodą, musi byc gorący.
Zasmażyć boczek z cebulką, dodac do gorącego makaronu, następnie dodać surowe jajka wbijając je bezpośrednio do garnka. Całość dokładnie wymieszać i przykryć, pozostawiając na kilka minut, tak, aby jajka sie ścięły.
Gdy jajką się zetną, dodać swoje przyprawy - co kto lubi; pieprz, majeranek, oregano, to, co jest pod ręką. Wymieszać ponownie i podawać. Potrawa jest bardzo "syta", podane składniki wystarczają dla dwóch bardzo głodnych kierowców.
Można też zrobić wersję "postną" bez mięsiwa, cebulki, przypraw, tylko makaron i jajka, tez da się zjeść... .

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja