Kuchnia Kierowcy

Paprikova Bystrica

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

Makaron (szerokie wstążki) inaczej tagliatelle
Resztka czerwonej żółtej lub zielonej papryki
Kostka rosołowa
Szynka lub inna dowolna wędlina, którą da się pokroić w paseczki
olej lub oliwa około 3-4 łyzki
sól, pieprz i inne aromatyczne potrawy według uznania i własnego gustu
resztka dowolnego sosu z woreczka (ja użyłem 4 sery z brokułami)
oliwki lub tarty ser do posypania po wierzchu - jak kto lubi

Sposób przygotowania:

Od ostatniej wizyty na Bałkanach nie mogę odczepić się od kuchni z tamtych stron. Nie powiem, żeby audycje telewizyjne Pana Makłowicza ułatwiały sprawę. Prezentuje więc spolszczoną wersję lokalnego, bałkańskiego spaghetti, różniące się od oryginału zastosowaniem posiekanej w paseczki szynki zamiast owoców morza. Oczywiście, jeśli ktoś lubi może zastosować owoce morza, ale w Polsce nie każdy lubi "robale" ;)
Do rzeczy:
Makaron, najlepiej szerokie wstążki gotujemy w wodzie z kostką rosołową i odrobiną oliwy. Po ugotowaniu al dente przelewamy niewielką ilością zimnej wody.
Następnie na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy posiekaną w paski paprykę wraz z posiekaną szynką i zalewamy sosem instant, po czym dusimy na spokojnym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie składniki oddadzą swoje aromaty.
Makaron układamy na talerzu, polewamy powstałym sosem, posypujemy oliwkami, serem, oraz po wierzchu czarnym zmielonym pieprzem. Dlaczego PAPRIKOVA BYSTRICA? Bo bez papryki nie wyjdzie, wychodzi bystro (17 minut), i tak jest bardziej po po bałkańsku. Smacznego;)

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja