Autor - Yeti | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
Spaghetti "na winie" najlepiej robi się z resztek pozostałych w lodówce pod koniec trasy. Bierzemy co się "nawinie" i wrzucamy do sosu.... W podanej wersji potrawy użyłem: - podsmażonej z cebulką resztki wędliny drobiowej posiekanej drobno - sosu pieczarkowego z torebki "Winiary". - śmietanki do kawy z Lidla - odrobiny przypraw, jak majeranek, czarny pieprz, czomber, oregano,etc... - oliwek kupionych gdzie s kiedys w Hiszpanii ( a może to było w Portugalii?...) | |
Sposób przygotowania: | |
Makaron ( nie patrz na zdjęcia, weź jaki masz) ugotować z dodatkiem kostki rosołowej al dente ( jak nie chrupie w zębach to znaczy, że jest OK) odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Mięsko i cebulkę przesmażyć razem na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli, a mięsko zarumieni. Sos z torebki rozrobić z wodą według przepisu, (najczęściej zawartość torebki rozpuszcza się w 250-300ml zimnej wody) i wylac na patelnię z mięskiem i cebulką, a gdy zacznie gęstnieć dodać około 2- 3 łyżki stołowe śmietanki do kawy, a następnie wymieszać Pozwolić pobulgotać, żeby się zagotowało ze 2- 3 minutki i odstawić. Oliwki pokroić jak na zdjęciach. Makaron wyłożyć na talerz, i obficie polać sosem, następnie posypać pokrojonymi oliwkami. Ilość sosu z jednej torebki starcza spokojnie na dwie duże porcje dla dwóch głodnych kierowców. |