Autor - Yeti | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
Wołowina - 15 do 20 dkg, mogą być burgery wołowe Ryż - może być zwykły, ja wolę brązowy Fix do potraw węgierskich - 1/2 opakowania Pół papryki, pół cebuli - warzywa powinny być spore olej sezamowy - 1/4 łyżeczki sos sojowy - według uznania odrobina śmietanki, może być taka do kawy Odrobina oleju, oliwy lub masła do smażenia Przyprawy i zioła według uznania | |
Sposób przygotowania: | |
Ugotować ryż na sypko z odrobiną soli. Aby był sypki nie gotować przez pełne 10 czy 12 minut, ale wyłączyć chwilę wcześniej, aby doszedł sam w wodzie. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem do smażenia wrzucić wołowinę, mogą być gotowe burgery z surowego mięsa, mogą być kawałki jak na gulasz. Smażymy, aż mięso zacznie się rumienić, ale nie solimy, aby mięso nie stwardniało. Następnie do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w spore paski cebulę i paprykę, i redukujemy ogień. Gdy wytworzy się sos z papryki, cebuli i mięska dodajemy sos sojowy i olej sezamowy ( ten ostatni zapobiega rozpadaniu się mięsa w czasie smażenia - sprawdziłem czterokrotnie; prawda) oraz dodajemy rozprowadzony w wodzie. Pozostawiamy na wolnym ogniu na 15 min, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z odsączonym z wody ryżem na sypko. Z podanej ilości produktów można przygotować dwie porcje obiadowe. Smaczności;) | |
Dodatkowe informacje: | |
|