Kuchnia Kierowcy

Cygański Kociołek

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

Kasza gryczana - 4 torebki
Mięso mielone - 0,5kg
Papryka czerwona - 1 szt.
Pieczarki - 250g.
Przyprawy: sól, pieprz, 1 duży ząbek czosnku, oregano, papryka mielona ostra, zioła prowansalskie, ewentualnie kto co lubi i uzna za stosowne
Oliwa lub olej do smażenia.
Dowolny sos do mięsa z woreczka.

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną gotujemy na półtwardo tzn. 8 do 10 minut. Nie może być ugotowana jak do spożycia, bo rozpadnie się w słoiku. Następnie bierzemy się za pieczarki, oczywiście należy je umyć i pokroić plasterki, po czym usmażyć na odrobinie oliwy lub oleju. W trakcie smażenia grzyby dadzą nam sporo aromatycznego sosu, którego absolutnie nie wylewamy. Poziom przygotowania pieczarek określa ilość sosu, który się z nich wydziela, im więcej, tym lepiej. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy podduszone w ten sposób pieczarki, a w pozostały na patelni sos wrzucamy paprykę. Gdy papryka zmięknie już pod koniec jej duszenia dodajemy rozgnieciony lub posiekany ząbek czosnku. Ważne jest, aby czosnku nie zagotować, bo cała potrawa nam zgorzknieje. Znów na patelni pozostanie nam sos, tym razem bardzo aromatyczna mieszanka grzybowo-paprykowa, do której dolewamy odrobinę oliwy, i smażymy w niej mielone mięso. Takie przekładanie i mieszane kolejnych potraw w jednym garnku jest dość typowe dla kuchni cygańskiej, stąd nazwa tego dania. Przechodzimy do mięsa: jakiegokolwiek byście nie użyli, wieprzowego, drobiowego, (ja używam mięsa mielonego z indyka) nie smażcie go na suche wióry! Mięso powinno być usmażone, ale nie poddane kremacji! Następnie przygotowujemy sos z woreczka, dodając odrobinę więcej wody niż w przepisie, gdyż kasza wciągnie cały sos.
Składniki przekładamy do słoika jak na zdjęciach, tzn wypełniamy słoiki w 1/3 kaszą, a następnie równo dzielimy pozostałe składniki układając je warstwami, po czym do każdego słoika dolewamy równą porcję sosu. Zamykamy słoiki i odstawiamy do góry dnem, aż wystygną, po czym wekujemy 2 razy po 30min, jeśli wekujemy w garnku, lub 45 min w piekarniku. Zamknięta w słoiku potrawa stoi spokojnie rok.

Wasze komentarze

Kinia_etransport.pl
2016-03-07 07:24:52
Raz, że się cieszę widząc, że po długiej przerwie znów coś dodałeś do KK a dwa, że cieszę się, że jest to tak fajny przepis. "Będziem" testować :)
Yeti
2016-03-07 21:17:34
Smacznego:-) obiecuje, ze postaram sie nikogo nie zatruc:-)
Kinia_etransport.pl
2017-02-24 13:19:49
Zrobione, zawekowane, wykonanie niezbyt skomplikowane a i jakoś czasochłonne specjalnie też nie jest. Po wyjęciu ze słoja pewnie przydałby się jednak jeszcze jakiś sos bo ten dodany w przepisie "wsiąkł" mi w kaszę podczas wekowania podwójnego. Na ocenę smakową trzeba będzie trochę poczekać ale dam znać jakie były wrażenia :)
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja