Kuchnia Kierowcy

Francuska lekka zupa czosnkowa

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

4 ząbki czosnku
2 -3 kostki rosołowe
1litr wody
3 łyżki startego żółtego sera
4 -5 łyżek śmietanki kremówki
odrobina aromatycznych przypraw
1 bułka ( może być bagietka, jeśli wczorajsza to nie szkodzi)
2 łyzki oliwy lub bryłka masła

Sposób przygotowania:

Kostki rosołowe rozpuścić w 1 l. wody, zagotować, zmniejszyć ogień.
Dosypać do uzyskanego bulionu czosnek przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony, albo posiekany w kosteczkę. Nie zagotowywać uzyskanego wywaru.
W osobnym kubku zahartować śmietankę i wlac do garnka, nie zagotować, dosypać przyprawy i odstawić, aby zupa się chwilę "przegryzła".
W tym czasie pokroic bulkę (bagietkę) w kostkę i lekko zrumienić na maśle, wrzucić do talerza, zalać zupą, na wierzch sypnac odrobinę startego sera. Można podać z makaronem lub ryżem zamiast grzanek, bo z grzankami tę zupę podaje się we Francji, no nie powiem, żeby grzanki mogły zastąpic pieczywo, ale co mają robić przy ich biedzie... .
Dobra rzecz na kaca albo przy lekkim przeziębieniu, bardzo rozgrzewające.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie
  • bardzo pikantne

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja