Kuchnia Kierowcy

Morelowy kant dżemowy

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

Dwie duże morele
lub dwie dorodne pomarańcze
4 kg wypestkowanej dyni
2 x po 0,5kg cukru żelującego
kwasek cytrynowy do smaku
olejek pomarańczowy 1 buteleczka
jeśli ktoś lubi - 1 starty goździk
albo odrobinka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki.
Dynię obieramy ze skórki, nadając kawałkom kształt banana, wtedy łatwiej ją kroić na kawałki. Dynię siekamy na kawałki mniej więcej 2x2cm i grubości 5-7mm, aby było łatwo ją gotować i zmiksować. Wstawiamy na gaz w dużym garnku, podlewamy około szklanką wody i ewentualnie łyżką oliwy. Gdy dynia jest miękka miksujemy ją i dodajemy cukier żelujący oraz posiekane lub rozdrobnione owoce, morele lub pomarańcze. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania jednolitej, pięknie pachnącej i smakującej bardzo owocowo masy, którą kładziemy do słoiczków i wekujemy. Produkt finalny smakuje jak mieszanka najlepszych cytrusów i ma wspaniały korzenno - cytrusowy aromat oraz atomowo żółty kolor.
Wspaniały dodatek do naleśników, ciast, albo po prostu na chlebek.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja