Kuchnia Kierowcy

Zakwas żytni do żurku/do pieczenia chlebów

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

Mąka żytnia razowa typ 2000
Letnia woda
Litrowy słoik, wyparzony

Sposób przygotowania:

Dzień I
5 łyżek mąki żytniej razowej
5-6 łyżek letniej wody przegotowanej

Ważne by proporcje mąki do wody wynosiły 1:1, czyli jeśli damy np. 100g maki to powinniśmy dać 100ml wody. Konsystencja raczej gęsta, coś jak śmietana 18%.

Dać do słoika i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką, związać gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 24h (nie zakręcać nakrętką, musi oddychać). Można schować do jakiejś szafki, w której jest ciepło, w sezonie zimowym można w pobliże grzejnika. Ja nagrzewam piekarnik do 40st (niestety jest to minimum na jakie mogę nastawić, gdybym mogła nastawiłabym na 35st), wyłączam, na chwilkę otwieram drzwiczki żeby ciut temp. spadła i wstawiam mój słój (zamykam drzwiczki) na całą noc.


Dzień II-VI
Połowę zakwasu z dnia poprzedniego albo wyrzucić, albo komuś podarować żeby sobie dokarmiał i miał też dobry swojski zakwas, albo odłożyć do innego słoika i dokarmiać samemu jeśli chcemy mieć zakwas i do żurku, i do pieczenia chlebów. Z tego co czytałam zakwas w pierwszej fazie najlepiej pracuje kiedy jest go mniej.

Do połowy pozostałego zakwasu po każdych 24h dodajemy
5 łyżek mąki żytniej razowej
5-6 łyżek letniej przegotowanej wody
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny, przykrywając słoik jedynie ściereczką.

Dzień VII
Można już piec pierwszy chleb na zakwasie.
W słoiku zawsze pamiętać żeby zostawić ze 3 łyżki aktywnego zakwasu, który tylko ‘’dokarmiamy’’, nie musimy za każdym razem robić zakwasu na nowo. Taki dokarmiany zakwas możemy mieć nawet latami i wykorzystywać do pieczenia chlebów, do żurku.

Zakwas może stać poza lodówką maksymalnie 24h bez dokarmiania.
Zakwas trzymany w lodówce najlepiej dokarmiać co około 7-10 dni – wyjąć na godzinę/dwie wcześniej do ogrzania, dosypać mąki i wody, odstawić na 24h, ewentualnie pobrać trochę na zaczyn potrzebny do pieczenia chleba, a resztę przykryć i wstawić do lodówki.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja