Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1kg lekko wędzonej kiełbasy 1l bulionu wieprzowego 2 łyżeczki żelatyny | |
Sposób przygotowania: | |
Żelatynę rozpuścić w bulionie. Kiełbasę ułożyć w słoiku, zalać gorącym bulionem. Pasteryzować 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu. Zapach wędzonki jest wspaniały. Można wykorzystać na różne sposoby, np.: kiełbasę dodać do jakiejś zupy jako wkładkę (np żurek, grochówka), można kiełbasę podsmażyć z cebulką, można ją pokroić i dodać fasolkę w sosie pomidorowym z puszki a będzie coś a'la fasolka po bretońsku w 5 minut. Zalewę pewnie też da się wykorzystać dodając do zupy lub sosu. Zrobiłam 2 słoiki. Jeden trzymałam w lodówce, drugi w kuchennej szafce czyli niezbyt chłodne warunki. W tym z lodówki była galaretka, w tym z szafki konsystencja bardziej płynna ale otworzyłam ten z szafki po dwóch tygodniach i uważam, że spokojnie od jesieni do wiosny można wozić nie posiadając lodówki. |