Kuchnia Kierowcy

Pulpeciki w sosie koperkowym zawekowane

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego
1/2 szkl bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz, może być przyprawa do mielonego
troszkę mąki
rosół bądź rosołek z kostki
pęczek koperku
śmietanka 18% do zup i sosów (np Łaciata, w kartoniku 250ml)
sos w torebce Winiary Pomysł na.....kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i włożyć do garnka, w którym już czeka rosół. Ilość rosołu musi być taka by przykryła pulpeciki. Pogotować na małym ogniu tak z 20 minut. W tym czasie sos Winiary rozrobić ze śmietanką. Zahartować kilkoma łyżkami gorącego rosołu i zalać pulpety. Pogotować z 10 minut i dosypać posiekany koperek.
Gotowe danie nakładać do słoików. Na każdą zakrętkę leję kapkę spirytusu, podpalam i szybko zakręcam. Już w tym momencie, po zakręceniu, wyraźnie słychać "wciąganie" zakrętki.
Każdą potrawę na wyjazd kierowcy (brak lodówki w aucie) pasteryzuję dwukrotnie. Pierwszego dnia godzinę a po 24 godzinach gotuję powtórnie 40minut. Potrawy wytrzymują porę letnią i bez lodówki.
Smacznego

Wasze komentarze

Gopima
2019-04-10 21:41:28
Witam jak długo wytrzymują te pulpety w sosie?
Oczywiście bez lodówki.
Kinia_etransport.pl
2019-04-11 10:04:36
Witam, zimą dłużej bo jest chłodniej (jeśli bys trzymał w zewnętrznym schowku). Ogólnie pulpety wyjeżdżały w trasy 2-3 tygodniowe i dawały radę (ale warunkiem jest dwukrotne, a nawet trzykrotne zawekowanie). Nie wiem ile maksymalnie bo były zjadane w trasie.
Gopima
2019-04-14 18:20:30
Dziękuję za odpowiedź
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja