Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1/2 kg mięsa mielonego 1/2 szkl bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, może być przyprawa do mielonego troszkę mąki rosół bądź rosołek z kostki pęczek koperku śmietanka 18% do zup i sosów (np Łaciata, w kartoniku 250ml) sos w torebce Winiary Pomysł na.....kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym | |
Sposób przygotowania: | |
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i włożyć do garnka, w którym już czeka rosół. Ilość rosołu musi być taka by przykryła pulpeciki. Pogotować na małym ogniu tak z 20 minut. W tym czasie sos Winiary rozrobić ze śmietanką. Zahartować kilkoma łyżkami gorącego rosołu i zalać pulpety. Pogotować z 10 minut i dosypać posiekany koperek. Gotowe danie nakładać do słoików. Na każdą zakrętkę leję kapkę spirytusu, podpalam i szybko zakręcam. Już w tym momencie, po zakręceniu, wyraźnie słychać "wciąganie" zakrętki. Każdą potrawę na wyjazd kierowcy (brak lodówki w aucie) pasteryzuję dwukrotnie. Pierwszego dnia godzinę a po 24 godzinach gotuję powtórnie 40minut. Potrawy wytrzymują porę letnią i bez lodówki. Smacznego |
Gopima
2019-04-10 21:41:28 | Witam jak długo wytrzymują te pulpety w sosie? Oczywiście bez lodówki. |
Kinia_etransport.pl
2019-04-11 10:04:36 | Witam, zimą dłużej bo jest chłodniej (jeśli bys trzymał w zewnętrznym schowku). Ogólnie pulpety wyjeżdżały w trasy 2-3 tygodniowe i dawały radę (ale warunkiem jest dwukrotne, a nawet trzykrotne zawekowanie). Nie wiem ile maksymalnie bo były zjadane w trasie. |
Gopima
2019-04-14 18:20:30 | Dziękuję za odpowiedź |