Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
4 duże jajka 1 szkl. cukru ½ kg miodu 1.5 łyżki kakao ¼ kostki Kasi 1 łyżka sody oczyszczonej 1 kg mąki Przyprawa do piernika (jedna lub dwie, w zalezności od gramatury podanej na odwrocie, na jaka porcję mąki jest) | |
Sposób przygotowania: | |
Miód i Kasię rozpuścić pilnując żeby nie doprowadzić do zagotowania, dodać kakao oraz przyprawę piernikową, dobrze wymieszać i pozostawić do wystygnięcia Jajka utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę miodową, a następnie dodawać mąkę ale nie całą, tak ok. 3/4 -może ciut więcej. Resztę mąki pozostawić do późniejszego wyrabiania ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie wylać ciasto na stolnicę (polecam silikonową, jest super), wgniatać tyle pozostałej mąki, aby ciasto nie było zbyt twarde. Podzielić na porcje, rozwałkowywać (na grubość 3mm), wycinać wymyślne wzory, piec (ok 8-10 minut w temp. ok 170st, nie piec za długo bo pierniki będą twarde i gorzkie). Po upieczeniu pierniczki będą miękkie jednak po wystudzeniu stwardnieją. Polukrować je i dowolnie dekorować a następnie ''zapuszkować'' czyli włożyć do szczelnego pojemnika, wówczas znowu zmiękną. |