Kuchnia Kierowcy

Syrop miętowo-cytrynowy

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1/2 l wody
1 spora cytryna
1/2 - 3/4 szkl cukru
60 - 70 g świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Miętę włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
Następnie zmniejszyć moc palnika tak, aby tylko lekko pyrkało.
Po ok. 5-7 minutach odstawić garnek z zawartością na jakieś 25 minut.
Po tym czasie wyjąć (i odcisnąć) miętę. Nie należy przejmować się kolorem, cytryna zrobi potem robotę ;-)
Płyn przecedzić, dodać cukier i gotować mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do jeszcze gotującego się syropu dodać sok z cytryny, kolor ładnie się zmieni.
Gorący wlewać do czystych, wyparzonych słoiczków lub buteleczek (co kto ma). Zakrętki również muszą być wyparzone.
Pasteryzacja nie jest konieczna.

Syrop nadaje się idealnie na upały (z wodą, kostkami lodu, plasterkami cytryny czy pomarańczy), sprawdzi się jako dodatek do drinków (np. mojito) a zimą nada się jako dodatek do herbaty.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja