Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
jogurt typu greckiego (2 kubki po 400g lub wiaderko ok.1kg) sól - 1 łyżeczka pieprz ulubione przyprawy ziołowe (np.suszone pomidory, bazylia, zioła prowansalskie, oregano, czosnek) - solidna łyżka | |
Sposób przygotowania: | |
Jogurty wyłożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać. Na misce lub garnku umieścić sitko, wyłożyć je gazą (trochę większy kawałek, żeby można było potem zebrać ją w sakiewkę, podwójnie złożoną). Na tak przygotowane sitko z gazą wyłożyć masę jogurtową. Zebrać końce gazy tworząc sakiewkę (związać nitką lub gumką recepturką), wstawić na kilka godzin do lodówki. W pojemniku będzie zbierać się serwatka. Po kilku godzinach wylać serwatkę, trochę odcisnąć serek w gazie i włożyć do lodówki na 2 dni. Dobrze jest w międzyczasie odcisnąć jeszcze co kilka godzin serek. Po 2 dniach serek jest gotowy. Można go używać jako smarowidła do pieczywa zamiast masła, które ma 82% tłuszczu czy margaryny, która ma ok. 60% tłuszczu. Jogurt typu greckiego ma zazwyczaj ok. 10% tłuszczu więc różnica jest naprawdę spora. Serek można używać również do smarowania tortilli, może być podstawą sosów i dipów. | |
Dodatkowe informacje: | |
|