Kuchnia Kierowcy

Krajanka piernikowa 🎄

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

300 g mleka
90 g masła
90 g miodu
45 g świeżych drożdży
360 g cukier puder
825 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek kakao
40 g przyprawy do piernika
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego

Sposób przygotowania:

💠W rondelku podgrzać mleko, miód, masło i 60g cukru pudru. Ma być letnie (max 40st). Do letniego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
💠Do miski przesiać produkty sypkie czyli mąkę, pozostały cukier puder, sól, pieprz, przyprawę do piernika i sodę. Dobrze wymieszać.
💠Mleko z drożdżami wlać do miski ze składnikami suchymi, przemieszać i wyłożyć na stolnicę. Dobrze zagnieść podsypując dość obficie mąką. Dobrze ugniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkowywać na grubość ok 6mm, wycinać paski grubości ok. 3cm i każdy pas kroić na kawałki 3-4 centymetrowe. Pocięte kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
💠Krajankę piec ok 6-7minut w piekarniku nagrzanym do 180st.
💠Upieczone, jeszcze ciepłe kawałki od razu wrzucać do miseczki, w której mamy albo rozrobiony lukier, albo płynną czekoladę. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć z każdej strony i odkładać do wystygnięcia na kratkę.

Zainspirowane przepisem z wilkuchnia

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja