Kuchnia Kierowcy

Cynamonowy zawijaniec 🎄

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

450 g mąki
1 op budyniu waniliowego
300 g mleka
160 g cukru
110 g masła lub margaryny
20 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych)
szczypta soli
3 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

👉 Mleko podgrzać, rozpuścić w nim połowę masła i 3-4 łyżki cukru, do ciepłego (nie gorącego!) dodać drożdże, zamieszać aż się rozpuszczą.
👉 Do mąki wymieszanej z budyniem dodać rozpuszczone drożdże i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i odłożyć je do wysmarowanej tłuszczem (margaryna, olej) miski.
👉 Odstawić do wyrośnięcia (ok. 1, 5h).
👉 Pozostały cukier wymieszać z cynamonem.
👉 Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat (stolnicę), krótko zagnieść podsypując w razie potrzeby mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 cm x 25 cm.
👉 Pozostałe masło rozpuścić i rozsmarować na cieście, następnie równomiernie wysypać na ciasto mieszankę cukru z cynamonem.
👉 Ciasto pokroić na 12 pasków. Pierwszy pasek zwinąć ciasno (zrolować) i położyć na środku blaszki (tortownica, rozm. 26 cm). Pozostałe paski kolejno owijać wokół tego na środku, aż powstanie duży ślimak. (Nie przejmować się, że nie zajęło całej blachy, po upieczeniu będzie już pełna. )
👉 Blachę przykryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
👉 Po tym czasie zdjąć folię i wsadzić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 35 minut, jeśli góra będzie się wg Was przypiekać to można przykryć wierzch papierem do pieczenia.

📌Gotowe ciasto można polać lukrem, można rozpuszczoną czekoladą a jeśli jedzie w trasę to lepiej bez lukru. Jeśli będzie zapakowane w pudełko plastikowe do żywności, to gwarantuję że po otwarciu pudełeczka cała kabina będzie pachniała cynamonem.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja