Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2 kg karkówki, łopatki lub szynki 2 pęczki natki pietruszki 1/2 kg pieczarek 3 jaja 3 cebule 1/2 szkl mleka bułka tarta 3 łyżki przyprawy typu vegetta sól, pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
Pieczarki posiekać i usmażyć, tak samo cebulę. Mięso (bez wątróbki) pokroić i usmażyć. Włożyć do garnka zalać wodą (tak aby lekko przykrywało mięso, nie za dużo), dosypać vegettę i zieloną pietruszkę. Ugotować. Wątróbkę oczyścić i podsmażyć. Wszystko razem (mięso, wątróbkę, pieczarki i cebulę) połączyć (wrzucić do mięsa w garze) i zmielić razem z wywarem z gotowania mięsa (łyżką lub niedużą chochelką nabierać z garnka i przekładać do maszynki). Do połowy szklanki mleka wsypywać po trochu bułkę tartą "na oko" - bułka będzie pęczniała, powinna powstać gęsta masa. Powstałą masę z bułki tartej dodać do masy mięsnej, dodać jajka, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Podłużną foremkę (tzw. długą keksówkę) wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i uzupełnić masą. Wierzch można również posypać bułką tartą. Piec 50-60 minut w temp. 180-190st (piekarnik elektryczny) i 190-200 st (piekarnik gazowy). Pasztet jest wilgotny, świetnie się kroi i super rozsmarowuje na pieczywie, jak kto lubi. Smakuje wyśmienicie i w domu, i w trasie. |