Kuchnia Kierowcy

PASZTET Świąteczny 🎄

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1/2 kg wątróbki drobiowej
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 kg karkówki, łopatki lub szynki
2 pęczki natki pietruszki
1/2 kg pieczarek
3 jaja
3 cebule
1/2 szkl mleka
bułka tarta
3 łyżki przyprawy typu vegetta
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki posiekać i usmażyć, tak samo cebulę.
Mięso (bez wątróbki) pokroić i usmażyć. Włożyć do garnka zalać wodą (tak aby lekko przykrywało mięso, nie za dużo), dosypać vegettę i zieloną pietruszkę. Ugotować.
Wątróbkę oczyścić i podsmażyć.
Wszystko razem (mięso, wątróbkę, pieczarki i cebulę) połączyć (wrzucić do mięsa w garze) i zmielić razem z wywarem z gotowania mięsa (łyżką lub niedużą chochelką nabierać z garnka i przekładać do maszynki).
Do połowy szklanki mleka wsypywać po trochu bułkę tartą "na oko" - bułka będzie pęczniała, powinna powstać gęsta masa. Powstałą masę z bułki tartej dodać do masy mięsnej, dodać jajka, doprawić do smaku i dobrze wymieszać.

Podłużną foremkę (tzw. długą keksówkę) wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i uzupełnić masą. Wierzch można również posypać bułką tartą.
Piec 50-60 minut w temp. 180-190st (piekarnik elektryczny) i 190-200 st (piekarnik gazowy).

Pasztet jest wilgotny, świetnie się kroi i super rozsmarowuje na pieczywie, jak kto lubi. Smakuje wyśmienicie i w domu, i w trasie.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja