Kuchnia Kierowcy

Zupa pieczarkowa

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

250 g pieczarek
1 cebula (większa)
łyżka masła (solidna)
1 duża marchewka (lub 2 mniejsze)
1 średnia pietruszka (korzeń)
nieduży kawałek selera
ok.150 g piersi z kurczaka
bulion drobiowy
przyprawa typu vegetta (najlepiej wykonana samodzielnie w domu, przepis znajduje się w Kuchni Kierowcy)
sól, pieprz
100g śmietany 18%
opcjonalnie łyżka serka śmietankowego (np. typu almette lub serek śmietankowy kanapkowy dostępny niemal w każdym sklepie pod różnymi markami)

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokrojoną poddusić na maśle do zrumienienia, dodać warzywa starte na tarce, mięso kurczaka pokrojone w drobną kostkę.
Całość zalać litrem wody, dodać bulion i przyprawy. Gotować ok. 20 minut.
W tym czasie pokroić pieczarki - do wyboru jak kto lubi - albo bardzo drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce, duże oczka) lub pokroić w plasterki. Dodać pieczarki do zupy i gotować jeszcze z 10-15 minut.

Zupę można ugotować sobie na parkingu i wówczas na końcowym etapie dodać śmietanę i serek (opcjonalnie choć dodaje to smaku). Jeśli zupa będzie wekowana w słoiku to śmietanę dodać po otwarciu słoika i podgrzaniu.
Można jeść z makaronem lub dodać ziemniaki razem z warzywami w trakcie gotowania.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja