Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
250 g pieczarek 1 cebula (większa) łyżka masła (solidna) 1 duża marchewka (lub 2 mniejsze) 1 średnia pietruszka (korzeń) nieduży kawałek selera ok.150 g piersi z kurczaka bulion drobiowy przyprawa typu vegetta (najlepiej wykonana samodzielnie w domu, przepis znajduje się w Kuchni Kierowcy) sól, pieprz 100g śmietany 18% opcjonalnie łyżka serka śmietankowego (np. typu almette lub serek śmietankowy kanapkowy dostępny niemal w każdym sklepie pod różnymi markami) | |
Sposób przygotowania: | |
Cebulę drobno pokrojoną poddusić na maśle do zrumienienia, dodać warzywa starte na tarce, mięso kurczaka pokrojone w drobną kostkę. Całość zalać litrem wody, dodać bulion i przyprawy. Gotować ok. 20 minut. W tym czasie pokroić pieczarki - do wyboru jak kto lubi - albo bardzo drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce, duże oczka) lub pokroić w plasterki. Dodać pieczarki do zupy i gotować jeszcze z 10-15 minut. Zupę można ugotować sobie na parkingu i wówczas na końcowym etapie dodać śmietanę i serek (opcjonalnie choć dodaje to smaku). Jeśli zupa będzie wekowana w słoiku to śmietanę dodać po otwarciu słoika i podgrzaniu. Można jeść z makaronem lub dodać ziemniaki razem z warzywami w trakcie gotowania. |