Kuchnia Kierowcy

Chrupiące pietruszkowe pesto

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

80 g sera parmezan
10 g pestek dyni
10 g pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
80 g zielonej pietruszki
70 g oliwy z oliwek
40 g oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Parmezan pokroić na drobniejsze kawałki (w sklepach dostępny jest już parmezan drobno tarty).
Wszystkie składniki zblendować razem na pastę, przełożyć do szczelnego pojemniczka.

Zazwyczaj pesto je się z makaronem, ja natomiast to pesto pietruszkowe uwielbiam jako pasta na pieczywo (zdecydowanie ciemne pieczywo) z plastrem pomidora.

Oprócz walorów smakowych pesto z pietruszki jest bogate w witaminy, mikro- i makroelementy.
💥 Natka pietruszki zawiera duże ilości witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9 (kwas foliowy).
💥 Ziarna słonecznika zawierają dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E i F, witamin z grupy B: B6 (pirydoksyny), B1 (tiaminy), B3 (niacyny), kwasu foliowego, a także błonnika, wapnia, potasu, żelaza i cynku oraz bardzo dużo fitoestrogenów.
💥 Pestki dyni zawierają witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, a także witaminy A i K. Mają też w swoim składzie cenne minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone, które mają korzystny wpływ na organizm.
💥 Czosnek jest źródłem około dwustu czynnych biologicznie substancji, między innymi witaminy C, witaminy B6, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy K, kwasu pantotenowego, manganu, selenu, wapnia, fosforu, miedzi, potasu, żelaza, cynku, magnezu, kwercetyny, antocyjanów, wolnych aminokwasów.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja