Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
4 batony Mars (każdy po 50 g) 50 g masła ok. 70 g płatków kukurydzianych | |
Sposób przygotowania: | |
Batoniki kroimy w małe kosteczki. Do garnka wrzucamy pocięte Marsy i masło w kawałkach i podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając - chodzi o to, żeby nie przypalić naszej masy karmelowej. Składniki muszą się pomału rozpuścić. Najpierw rozpuści się czekolada, potem dołączy do niej nadzienie batoników a na sam koniec masło zacznie się łączyć z masą. Po ściągnięciu z ognia stopniowo wrzucamy do masy płatki kukurydziane i mieszamy, starając się by masa pokryła dobrze płatki. Pod koniec mieszanie będzie trochę cięższe więc dobrze jest zdążyć przed zastyganiem i twardnieniem masy. Po połączeniu kremu z płatkami czekamy aż cała masa delikatnie ostygnie. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które umieszczamy na folii lub papierze. Można to robić używając dwóch łyżeczek a można lepić ręcznie (przydadzą się gumowe rękawiczki na dłoniach). Po ulepieniu kuleczek wkładamy je do lodówki na 20-30 min żeby stężały. Można zapakować do pudełeczka i zabrać słodką przekąskę w trasę. |