Kuchnia Kierowcy

SMAKI DZIECIŃSTWA - Karmelowe Kąski 👨‍🍳

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

4 batony Mars (każdy po 50 g)
50 g masła
ok. 70 g płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:

Batoniki kroimy w małe kosteczki.
Do garnka wrzucamy pocięte Marsy i masło w kawałkach i podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając - chodzi o to, żeby nie przypalić naszej masy karmelowej. Składniki muszą się pomału rozpuścić. Najpierw rozpuści się czekolada, potem dołączy do niej nadzienie batoników a na sam koniec masło zacznie się łączyć z masą.
Po ściągnięciu z ognia stopniowo wrzucamy do masy płatki kukurydziane i mieszamy, starając się by masa pokryła dobrze płatki. Pod koniec mieszanie będzie trochę cięższe więc dobrze jest zdążyć przed zastyganiem i twardnieniem masy.
Po połączeniu kremu z płatkami czekamy aż cała masa delikatnie ostygnie. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które umieszczamy na folii lub papierze. Można to robić używając dwóch łyżeczek a można lepić ręcznie (przydadzą się gumowe rękawiczki na dłoniach).
Po ulepieniu kuleczek wkładamy je do lodówki na 20-30 min żeby stężały.

Można zapakować do pudełeczka i zabrać słodką przekąskę w trasę.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja