Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
- 50g świeżych drożdży - 500g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 300g mąki żytniej chlebowej (typ720) - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka soli morskiej - 1 jajko do posmarowania chleba - zraszacz z zimną wodą | |
Sposób przygotowania: | |
Domowy chleb w trasie..... wszystko jest możliwe a tego co zrobione w domu nic nie zastąpi: ) Obie mąki należy przesiać do miski, zrobić dołek i do niego wlać drożdże rozpuszczone z cukrem w ciepłej wodzie. Lekko zamieszać z częścią mąki i troszkę przysypać mąką po wierzchu aby przykryło rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 30-40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem (blaszka może być keksówka ale może też być zwykła duża blacha, ja ostatnio piekłam chleb w tzw garnku rzymskim, glinianym -wyszło super). Do ciasta dodać sól oraz olej i zagnieść ciasto (albo mikserem z hakami miksować z 10 minut, albo ręcznie wyrabiać). Wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i uformować chlebek, następnie umieścić go na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie wierzch chleba naciąć po skosie (ze 3 cięcia) i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st, po 10 min zmniejszyć temp do 190st i zrosić piekarnik wodą za pomocą spryskiwacza. Po kolejnych 10 min znowu zrosić. Całość pieczenia od momentu wstawienia do piekarnika to jakieś 45 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć i położyć odwrócony na kratce żeby odparował. Przepis bazowy pochodzi ze strony: mojewypieki Chleb dobrze jest trzymać owinięty lnianą lub bawełnianą ściereczką. P. S. 1. - zamiast drożdży świeżych można użyć suszone, to przyspiesza na pewno robotę, nie robi się zaczynu, dodaje się bezpośrednio do mąki i od razu całość miesza, wyrabia; 2. - można część mąki zastąpić otrębami pszennymi (np 125g) ale wówczas odpowiednio mniej mąki pszennej trzeba dać. Można też dodać ulubione zioła żeby urozmaicić smak (np. tymianek, zioła prowansalskie, itp); 3. - jeśli pieczemy w garnku rzymskim to garnek trzeba namoczyć (zalać) wodą na 30 minut, po tym czasie lekko osuszyć wewnętrzne ścianki ręcznikiem papierowym, wysmarować dokładnie olejem albo masłem i wysypać otrębami. Uformowany chleb włożyć do garnka, przykryć pokrywką (jeśli nie ma pokrywy to ścierką jak w przepisie powyżej) i zostawić do wyrośnięcia. Piec jak powyżej ale formę z chlebem wstawić do ZIMNEGO (to ważne) piekarnika. Jak piekarnik osiągnie temp. to zdjąć pokrywę i piec jak powyżej. 4. - Dla osób, które nie przywiązywały wagi do typów mąki te cyferki w przepisie mogą się wydawać odstraszające ale spokojnie, w każdym markecie są teraz dostępne wszelakie mąki. | |
Dodatkowe informacje: | |
|