Autor - Yeti | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
4 ząbki czosnku 2 -3 kostki rosołowe 1litr wody 3 łyżki startego żółtego sera 4 -5 łyżek śmietanki kremówki odrobina aromatycznych przypraw 1 bułka ( może być bagietka, jeśli wczorajsza to nie szkodzi) 2 łyzki oliwy lub bryłka masła | |
Sposób przygotowania: | |
Kostki rosołowe rozpuścić w 1 l. wody, zagotować, zmniejszyć ogień. Dosypać do uzyskanego bulionu czosnek przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony, albo posiekany w kosteczkę. Nie zagotowywać uzyskanego wywaru. W osobnym kubku zahartować śmietankę i wlac do garnka, nie zagotować, dosypać przyprawy i odstawić, aby zupa się chwilę "przegryzła". W tym czasie pokroic bulkę (bagietkę) w kostkę i lekko zrumienić na maśle, wrzucić do talerza, zalać zupą, na wierzch sypnac odrobinę startego sera. Można podać z makaronem lub ryżem zamiast grzanek, bo z grzankami tę zupę podaje się we Francji, no nie powiem, żeby grzanki mogły zastąpic pieczywo, ale co mają robić przy ich biedzie... . Dobra rzecz na kaca albo przy lekkim przeziębieniu, bardzo rozgrzewające. | |
Dodatkowe informacje: | |
|