Autor - Yeti | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
około 30 młodych kolb kukurydzy ocet sól cukier woda ziele angielskie liść laurowy lub jesli chcemy zalewę słodką goździki - po jednym na łsoik cynamon - po malutkiej szczypcie na słoik woda, cukier, ocet - jak wyżej. | |
Sposób przygotowania: | |
Młode kolby kukurydzy kradniemy z pola przy wiejskiej drodze w połowie lipca. Należy zapewnić sobie pomoc kogoś, kto przypilnuje, aby nas nie złapał rolnik, ewentualnie kradziezy dokonywać w kasku i rękawicach ochronnych, w żadnym razie w kamizelce High- Vis! Kukurydzę trzeba koniecznie ukraść, bo niedojrzałej, a taka jest nam potrzebna, nie ma w sprzedaży. Młode kolby rozcinamy wzdłuż i wyłuskujemy z łupin, oczyszczamy i wkładamy do słoików. Forma wkładania dowolna, można wzdłuż, można w kawałkach. Zalewamy przygotowaną zaprawą. Wekujemy dwa razy, jak ogórki, ja gotuję dwa razy po 10 min, spokojnie wystarcza. Taka kukurydza jest śwetna jako nietypowa zakąska lub dodatek do sałatek. Podobno też znakomicie leczy objawy kaca, ale tej teorii nie sprawdzałem. Smacznego;) | |
Dodatkowe informacje: | |
|