Kuchnia Kierowcy

Kukurydza w zalewie

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

około 30 młodych kolb kukurydzy
ocet
sól
cukier
woda
ziele angielskie
liść laurowy
lub jesli chcemy zalewę słodką
goździki - po jednym na łsoik
cynamon - po malutkiej szczypcie na słoik
woda, cukier, ocet - jak wyżej.

Sposób przygotowania:

Młode kolby kukurydzy kradniemy z pola przy wiejskiej drodze w połowie lipca. Należy zapewnić sobie pomoc kogoś, kto przypilnuje, aby nas nie złapał rolnik, ewentualnie kradziezy dokonywać w kasku i rękawicach ochronnych, w żadnym razie w kamizelce High- Vis! Kukurydzę trzeba koniecznie ukraść, bo niedojrzałej, a taka jest nam potrzebna, nie ma w sprzedaży.
Młode kolby rozcinamy wzdłuż i wyłuskujemy z łupin, oczyszczamy i wkładamy do słoików. Forma wkładania dowolna, można wzdłuż, można w kawałkach. Zalewamy przygotowaną zaprawą. Wekujemy dwa razy, jak ogórki, ja gotuję dwa razy po 10 min, spokojnie wystarcza.
Taka kukurydza jest śwetna jako nietypowa zakąska lub dodatek do sałatek. Podobno też znakomicie leczy objawy kaca, ale tej teorii nie sprawdzałem. Smacznego;)

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja