Autor - Yeti | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
3 torebki kaszy perłowej 0,5 kg. mięsa mielonego pół małego jabłka pół małej cebuli proszek curry - 1 łyżeczka kminek - pół łyżeczki dowolny jasny sos, najlepiej śmietanowo - ziołowy sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia jeśli akurat macie - jedno opakowanie oleju aromatyzowanego sos sojowy - jeśli akurat jest po ręką, ale wymogu nie ma, nie każdy lubi, w zastępstwie sosu sojowego może być maggi. | |
Sposób przygotowania: | |
Kaszę perłową ugotować jak do spożycia. Odsączyć z wody, lekko ostudzić. Gdy kasza stygnie podsmażyć pół posiekanej w kostkę cebuli, a gdy się zeszkli dodać do niej posiekane również w kostkę jabłko. gdy jabłko zacznie się rozpadać, a cebula będzie już ładnie szklista zdjąć tę mieszankę z patelni. Na tej samej patelni usmażyć mielone mięso na oleju aromatyzowanym, jeśli go nie ma - na zwykłym. Pod koniec smażenia dodać znowu uprzednio przygotowaną cebulę z jabłkiem, kminek oraz proszek curry. W 350 ml wody rozrobić sos z woreczka i dodać do smażącego się mięsa. Dolać kilka kropel sosu sojowego dla smaku, albo maggi. Słoiki wypełnić ugotowaną kaszą mniej więcej w 2/3 ( ja kładę trochę więcej niż 1/2 słoika), następnie wlewać powstały sos z mięsem i przyprawami tak, aby pozostało około 2 cm od górnej krawędzi słoika, bo kasza spuchnie jeszcze trochę w wekowaniu. Zamknąć słoik i pasteryzować jednokrotnie przez 40 min. Po otwarciu słoika pół parkingu niucha co tak pięknie pachnie i ma ślinotok. Potrawę można zrobić w domu lub na parkingu, z podanych ilości produktów wychodzi 5- 6 słoiczków. Smacznego;) | |
Dodatkowe informacje: | |
|
Kinia_etransport.pl
2016-04-05 19:46:50 | Świetny pomysł na takie syte danie jednosłoikowe. Na pewno przetestuję |