Kuchnia Kierowcy

Kasha Curry

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

3 torebki kaszy perłowej
0,5 kg. mięsa mielonego
pół małego jabłka
pół małej cebuli
proszek curry - 1 łyżeczka
kminek - pół łyżeczki
dowolny jasny sos, najlepiej śmietanowo - ziołowy
sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia
jeśli akurat macie - jedno opakowanie oleju aromatyzowanego
sos sojowy - jeśli akurat jest po ręką, ale wymogu nie ma, nie każdy lubi,
w zastępstwie sosu sojowego może być maggi.

Sposób przygotowania:

Kaszę perłową ugotować jak do spożycia. Odsączyć z wody, lekko ostudzić. Gdy kasza stygnie podsmażyć pół posiekanej w kostkę cebuli, a gdy się zeszkli dodać do niej posiekane również w kostkę jabłko. gdy jabłko zacznie się rozpadać, a cebula będzie już ładnie szklista zdjąć tę mieszankę z patelni.
Na tej samej patelni usmażyć mielone mięso na oleju aromatyzowanym, jeśli go nie ma - na zwykłym. Pod koniec smażenia dodać znowu uprzednio przygotowaną cebulę z jabłkiem, kminek oraz proszek curry. W 350 ml wody rozrobić sos z woreczka i dodać do smażącego się mięsa. Dolać kilka kropel sosu sojowego dla smaku, albo maggi.
Słoiki wypełnić ugotowaną kaszą mniej więcej w 2/3 ( ja kładę trochę więcej niż 1/2 słoika), następnie wlewać powstały sos z mięsem i przyprawami tak, aby pozostało około 2 cm od górnej krawędzi słoika, bo kasza spuchnie jeszcze trochę w wekowaniu. Zamknąć słoik i pasteryzować jednokrotnie przez 40 min. Po otwarciu słoika pół parkingu niucha co tak pięknie pachnie i ma ślinotok. Potrawę można zrobić w domu lub na parkingu, z podanych ilości produktów wychodzi 5- 6 słoiczków. Smacznego;)

Dodatkowe informacje:

  • bardzo pikantne

Wasze komentarze

Kinia_etransport.pl
2016-04-05 19:46:50
Świetny pomysł na takie syte danie jednosłoikowe. Na pewno przetestuję
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja