Kuchnia Kierowcy

Turbo-Gzik

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

2 jajka
Puree ziemniaczane
Maslo - 2 łyżki
4 łyżki stolowe białego sera lub twarożku (może być serek wiejski)
30 - 50 ml mleka
Odrobina szczypiorku
Sol i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczane przygotować tak, jak zaleca producent. 2 jajka roztrzepać widelcem i usmażyć z nich omlecik. Położyć omlecik elegancko na talerzu i na jednej jego połowie ułożyć ziemniaki, na nich przygotowany wczesniej bialy ser, posypać szczypiorkiem i zawinąć na tą piramidkę drugą połowę omlecika. Słowo wyjaśnienia: Gzik jest tradycyjną potrawą wielkopolską. Słowo Turbo dodałem, bo to jest wersja blyskawiczna, jej przygotowanie zajmuje juz z umyciem garów po spożyciu raptem 11 minut. Ponadto w porze wiosenno - letniej wszystkie składniki powinny znaleźć się w zasobach nawet srednio profesjonalnych parkingowych parzygnatów. Za szybkość w przygotowaniu tej potrawy medali nie przewiduje się, ale mandatów i punktów karnych też nie...

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

Yeti
2017-04-26 23:29:12
A tak w ogóle, to w rubryczkach do zaznaczenia rodzaju potrawy brakuje jeszcze jednej opcji : POSTNE. No i teraz uśmiech do Kini, żeby to niedopatrzenie naprawić 😊
Kinia_etransport.pl
2017-04-27 09:15:21
Yeti, przecież wiesz że wtedy w taki przepis mniej kierowców by wchodziło :-) 😊
Yeti
2017-04-27 11:49:36
Oj tam, oj tam... Jak bida głośno zapiszczy z lodówki, schowka, czy jak kto nazywa swój paśnik, to nie takie posty się odprawia, a juz jak się trasa przedłuża to niektórzy maja prawdziwy ramadan...
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja