Kuchnia Kierowcy

Frykadelki z jarzynkami na ostro

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

1 opakowanie warzyw na patelnię 500 - 700 gram
1 opakowanie mięsa mielonego 300 - 500 gram
sól, pieprz, przyprawy
masło, olej lub oliwa do smażenia - 3 łyżki
ewentualnie sos w proszku - pieczarkowy lub serowy
1 bułka
śmietanka do kawy - dwa opakowania po 10ml.

Sposób przygotowania:

Mieszanką warzywną usmażyć na półsurowo, ale tak, ab warzywa dały się przełknąć. Mięso mielone pokroić w jeszcze w paczce na kostki. Z tych kostek uformować ładne kuleczki, po czym spłaszczyć je, aby powstały frykadelki. Przygotowane kotleciki posypać przyprawą do kurczaka lub inną aromatyczną mieszanką, aby nadać im smak, choć mięso garmażeryjne jest już przyprawione, to warto to zrobić.
Jarzyny przełożyć do garnka, po czym na tej samej patelni usmażyć frykadelki na rumiano z obu stron. Następnie przełożyć usmażone frykadelki do garnka z jarzynami i dusić razem około 10 min. Na koniec podlać sosem - jeśli ktoś lubi, bo bez sosu danie także dobrze smakuje. Można podawać z ryżem lub ziemniakami albo na szybko z bułeczką. Tak mi się nasunęło, że my kierowcy jadamy za mało jarzyn, wciąż mięcho i mięcho, więc tak dla odmiany coś sytego, ale z większą ilością błonnika;) Smaczności

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja