Kuchnia Kierowcy

Spaghetti

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

Spaghetti "na winie" najlepiej robi się z resztek pozostałych w lodówce pod koniec trasy. Bierzemy co się "nawinie" i wrzucamy do sosu....
W podanej wersji potrawy użyłem:
- podsmażonej z cebulką resztki wędliny drobiowej posiekanej drobno
- sosu pieczarkowego z torebki "Winiary".
- śmietanki do kawy z Lidla
- odrobiny przypraw, jak majeranek, czarny pieprz, czomber, oregano,etc...
- oliwek kupionych gdzie s kiedys w Hiszpanii ( a może to było w Portugalii?...)

Sposób przygotowania:

Makaron ( nie patrz na zdjęcia, weź jaki masz) ugotować z dodatkiem kostki rosołowej al dente ( jak nie chrupie w zębach to znaczy, że jest OK) odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić.
Mięsko i cebulkę przesmażyć razem na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli, a mięsko zarumieni. Sos z torebki rozrobić z wodą według przepisu, (najczęściej zawartość torebki rozpuszcza się w 250-300ml zimnej wody) i wylac na patelnię z mięskiem i cebulką, a gdy zacznie gęstnieć dodać około 2- 3 łyżki stołowe śmietanki do kawy, a następnie wymieszać Pozwolić pobulgotać, żeby się zagotowało ze 2- 3 minutki i odstawić.
Oliwki pokroić jak na zdjęciach.
Makaron wyłożyć na talerz, i obficie polać sosem, następnie posypać pokrojonymi oliwkami.
Ilość sosu z jednej torebki starcza spokojnie na dwie duże porcje dla dwóch głodnych kierowców.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja