Autor - Yeti | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
2 kostki sera białego półtłustego 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 2 - 3 łyżki maki ziemniaczanej 2-3 lyzki bułki tartej 2łyżki masła sól | |
Sposób przygotowania: | |
Biały ser, jajka (ale bez skorupek!!!), oraz oba rodzaje mąki wymieszać i wyrobic spójne ciasto. Zagotować i osolić wodę z odrobina masła. Z ciasta ( podzielonego na 4 części) uformować wałki, lekko je spłaszczyć, i pociąć na kawałki ok 1, 5 cm grubości. Wrzucić do wrzącej osolonej wody z odrobinka masła i gotować nie dłużej niż 2 minutki po wyplynięciu, po czym wyłowić z gara. Na patelni roztopić masło, a gdy bedzie już płynne wsypać bułkę tartą i podsmażać, aż nabierze złotego koloru. Polać pierogi leniwe bułeczką podsmażona na maśle i wbić kły w kluchy;) Można też polać samym roztopionym masłem i posypac cukrem, ale ja wolę pierwsza wersję. Z podanych składników mamy 3 porcje dla glodnych kierowców, lub dwie dla zagrożonych śmiercią głodową. Smaczności;) | |
Dodatkowe informacje: | |
|
Yeti
2017-10-15 13:15:47 | Po 5 latach dodałem zdjęcia. Jak nigdy i nigdzie nikt mnie nie zrypal za spóźnienie 😊 |