Kuchnia Kierowcy

Expresowe pierogi leniwe (kulski z bialego sera na szybko)

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

2 kostki sera białego półtłustego
2 jajka
8 łyżek mąki pszennej
2 - 3 łyżki maki ziemniaczanej
2-3 lyzki bułki tartej
2łyżki masła
sól

Sposób przygotowania:

Biały ser, jajka (ale bez skorupek!!!), oraz oba rodzaje mąki wymieszać i wyrobic spójne ciasto.
Zagotować i osolić wodę z odrobina masła.
Z ciasta ( podzielonego na 4 części) uformować wałki, lekko je spłaszczyć, i pociąć na kawałki ok 1, 5 cm grubości. Wrzucić do wrzącej osolonej wody z odrobinka masła i gotować nie dłużej niż 2 minutki po wyplynięciu, po czym wyłowić z gara.
Na patelni roztopić masło, a gdy bedzie już płynne wsypać bułkę tartą i podsmażać, aż nabierze złotego koloru.
Polać pierogi leniwe bułeczką podsmażona na maśle i wbić kły w kluchy;)
Można też polać samym roztopionym masłem i posypac cukrem, ale ja wolę pierwsza wersję.
Z podanych składników mamy 3 porcje dla glodnych kierowców, lub dwie dla zagrożonych śmiercią głodową.
Smaczności;)

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja