Autor - leon | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
* Ciasto: * 2 szklanki mąki, * 1 szklanka mleka, * 2 szklanki wody - ja używam przegotowaną * 2-3 jajka, * 1 płaską łyżeczkę soli, * 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * * Farsz: * 0,5 kg pieczarek, * 0,5 kg kapusty kiszonej, * 1 duża cebula, * ok.3 łyżki ketchupu, * 2 łyżki masła * sól i pieprz do smaku. * * Panierka: * jajka i bułka tarta,masło lub inny tłuszcz do smażenia. | |
Sposób przygotowania: | |
Ciasto najszybciej jest przygotować mikserem. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z przygotowanego już ciasta smażymy naleśniki na blady kolor. Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni na maśle, kiedy się zeszkli wrzucamy ją do garnka. Kapustę pokroić, obgotować i dodać do cebuli. Pieczarki pokroić w niezbyt drobną kostkę(jak nie mam czasu to trę pieczarki na dużych oczkach tarki) i dodać do garnka. Wszystko wymieszać i dodać 3 łyżki ketchupu. Następnie farsz dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Później zdejmujemy pokrywkę i odparowywujemy nagromadzoną wodę. Robimy to na małym ogniu, stale mieszając. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Farsz nakładamy na środek przygotowanych naleśników, 2 boki łączymy do środka i zwijamy. Tak zrobione krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem po tunningu;-) Rakiety zapakować średniościśle do słoika. Rozpuścić trochę smalcu i wlewać do słoika polewając krokiety. Na zakrętkę (od wewnątrz) kapnąć spiryt i podpalić, szybkim ruchem (zachowując ostrożność) zakręcić słoik. A potem pasteryzacja: pierwszego dnia gotować w garze (wyłożonym ściereczką, woda do 3/4 wysokości słoika) godzinę a drugiego dnia (gdzieś po 24 godzinach) gotować 40min. W kuchennej szafce stało miesiąc a potem ruszyło na podbój Europy autem bez lodówki. Zostało zjedzone po 2 tyg w drodze, w czasie upałów (obowiązkowo z czerwonym barszczykiem) i żołądek miał się bardzo dobrze. PRZEPIS ZACZERPNIĘTY Z INTERNETU. Nazwa pochodzi z pewnego baru pod Hutą Katowice gdzie pewną pani "bufetowa" takim skrótem okresliła krokiety z kapustą i grzybami... . z KGB;-0 | |
Dodatkowe informacje: | |
|