Autor - neurot | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
Konserwa typu mielonka (najlepsza jest z papryką, firma Krakus) Opakowanie żółtego sera w plastrach, lub takowy w kawałku. Makaron (na jedną osobę starczą 3 garści). Najlepsze do tego będą świderki Ketchup (łagodny lub pikantny według uznania) Dowolne, ulubione przyprawy i warzywa (cebula, czosnek, pieprz, bazylia, papryka, pomidor etc etc) | |
Sposób przygotowania: | |
UWAGA: Podany przepis jest tylko wersją bazową. Mozecie go swobodnie modyfikować o kolejne ulubione składniki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (zamiast solą, możemy doprawić wodę kostką rosołową). Gdy już go ugotujemy, odcedzamy i odstawiamy na bok. Teraz zajmiemy się wkładką mięsna. Na patelnię wkrajany rzeczoną mielonkę (im drobniej, tym lepiej). Teraz do tego możemy dorzucić wszystko to, co nam podpowie fantazja. Dobrym pomysłem jest skruszenie kostki czosnku w proszku (Knorr)i. Smażymy to na wolnym ogniu bez oleju. Dobra mielonka sama da radę z patelnią i nie trzeba używać oleju/oliwy:) Gdy mięso zacznie się już rumienić, zsuwamy je na bok patelni robiąc miejsce makaronowi. Wszystko to razem smażymy mieszając co jakiś czas. Gdy organoleptycznie stwierdzimy, ze makaron jest podsmażony, dorzucamy na patelnię żółty ser (im mniejsze kawałki - tym szybciej się rozpuści). Cały czas mieszamy. Pod koniec zalewamy to odpowiednią dla swojego gustu ilością ketchupu i po wymieszaniu czekamy chwilę, aż całość zamieni się apetycznie wyglądająca zapiekankę. Zdejmujemy z ognia i gotowe. Jeść można wprost z patelni, lub przerzucić to do naczynia. Wskazane jest zapijać ulubionym piwem: ) |