Autor - Anira | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
jedna spora pierś z kurczaka jeden duży por trzy jaja na twardo trzy lub cztery kawałki suszonego pomidora w oliwie lub 1 pomidor świeży kawałek czerwonej papryki do posiekania na drobno sól pieprz majonez 1 torebka ugotowanego ryżu dwie - trzy łyżki kukurydzy oliwa lub olej smażenia kurczaka pół zielonego ogórka | |
Sposób przygotowania: | |
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i usmażyć na złoty kolor. Ryż ugotować na sypko, a jajka na twardo. Pora przeciąć wzdłuż i posiekać drobno. Posiekanego pora należy przelać na durszlaku wrzątkiem, aby nieco zatracił właściwą mu ostrość i stał się bardziej miękki. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i drobno posiekać. Dorzucić dwie lub 3 lyżki kukurydzy. Pół zielonego ogórka przeciąć wzdłuż i posiekać na półplasterki. Kawałek czerwonej papryki posiekać w kostkę lub cieniutkie paski. Kolejne składniki należy mieszać i dodawać, gdy ostygną i są zimne, gdyż gorące mogą sprawić, że sałatka straci apetyczny wygląd. Sałatka zamknięta w słoiku lub pudełku do żywności wytrzymuje 3 dni, jest sycąca, ale nie obciąża żołądka. Smacznego;) W wersji wegetariańskiej kurczaka można zastąpić serem typu Feta lub Tofu, albo wędzonym twarogiem. |