Kuchnia Kierowcy

Sałatka "Porro di Pollo" ( Por z Kurczakiem)

  
Autor - Anira
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

jedna spora pierś z kurczaka
jeden duży por
trzy jaja na twardo
trzy lub cztery kawałki suszonego pomidora w oliwie lub 1 pomidor świeży
kawałek czerwonej papryki do posiekania na drobno
sól
pieprz
majonez
1 torebka ugotowanego ryżu
dwie - trzy łyżki kukurydzy
oliwa lub olej smażenia kurczaka
pół zielonego ogórka

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i usmażyć na złoty kolor. Ryż ugotować na sypko, a jajka na twardo. Pora przeciąć wzdłuż i posiekać drobno. Posiekanego pora należy przelać na durszlaku wrzątkiem, aby nieco zatracił właściwą mu ostrość i stał się bardziej miękki.
Suszone pomidory odsączyć z oliwy i drobno posiekać. Dorzucić dwie lub 3 lyżki kukurydzy. Pół zielonego ogórka przeciąć wzdłuż i posiekać na półplasterki. Kawałek czerwonej papryki posiekać w kostkę lub cieniutkie paski. Kolejne składniki należy mieszać i dodawać, gdy ostygną i są zimne, gdyż gorące mogą sprawić, że sałatka straci apetyczny wygląd.
Sałatka zamknięta w słoiku lub pudełku do żywności wytrzymuje 3 dni, jest sycąca, ale nie obciąża żołądka. Smacznego;)
W wersji wegetariańskiej kurczaka można zastąpić serem typu Feta lub Tofu, albo wędzonym twarogiem.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja