Autor - Anira | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
4 kg kiszonej kapusty 10 dkg grzybów suszonych ( namoczonych przynajmniej 2 godziny wcześniej) 2 średnie golonki 1kg mięsa wieprzowego 1kg kiełbasy lub tzw. okrawków 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 kuleczki ziela angielskiego majeranek 4 łyżki powideł śliwkowych lub 4 posiekane suszone śliwki puszka pomidorów bez skórki 3 kostki rosołowe 2 cebule 1 łyżka oleju zależnie od smaku 1 szklanka piwa lub 1 szklanka czerwonego wina | |
Sposób przygotowania: | |
Kapustę włożyć do miski i zalać zimną wodą, wypłukać z nadmiaru kwasu, odstawić na godzinę zalaną ponownie zimną wodą i ponownie odcisnąć. Na dnie garnka ułożyć dwie golonki, obłożyć kapustą, wlać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Nałożyć warstwę kapusty, pokrojonej kiełbasy lub okrawków, następnie znów sztukę mięsa, a układać w taki sposób, by mięso było umieszczone w środku garnka, a kapusta je otaczałą. Dodać nadkrojone ząbki czosnku, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy według uznania, przykryć warstwą kapusty, na koniec dodać powidła lub śliwki na wierzch, po czym wlać piwo lub wino i wstawić na gaz. Gdy potrawa się zagotuje zmniejszyć gaz do minimium, delikatnie przemieszać i pozostawić na następne 2 godziny w spokoju. Po tym czasie wyjąć golonki i sztukę mięsa i rozdrobnić, by oddały smak. Na łyżce oleju usmażyć na złoto dwie posiekane w kostkę cebule, dodać do potrawy i wymieszać. gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie, albo do chwili, gdy po uchyleniu pokrywki poczujecie niepowtarzalny zapach świąt. Wekowanie w celu zabrania w trasę jest prostsze niż zazwyczaj, wystarczy napełnione gorącym bigosem słoiki odwrócić do góry dnem ustawiając je na kocu lub ręczniku, a następnie przykryć kocem lub innym grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane weki spokojnie wytrzymują 2 miesiące. |