Kuchnia Kierowcy

Zupy "na później"

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

Dowolna zupa świeżo ugotowana lecz bez ziemniaków, makaronów, ryżu,
itp... dobrze jest wrzucić kawałki mięsa do pomidorowej lub białą kiełbasę do białego barszczu i jest OK.

Sposób przygotowania:

Gdy zupa kończy się gotować przygotowujemy słoiki z zakrętkami typu twist. Gdy zupa jest świeżo ugotowana i doprawiona wlewamy ją do przygotowanych słoików do ok. 4/5 objętości, niezbyt mocno zakręcamy i wstawiamy do nagrzanego do 150 st. C piekarnika na 20-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika (oczywiście rękawicami) mocniej dokręcamy i stawiamy do góry dnem na 15-20 minut. Po przestudzeniu zupa
w słoiku może być długo przechowywana i jest gotowa do spożycia po ponownym zagotowaniu.
W ten sposób robię: pomidorową, ogórkową, biały barszcz, czerwony barszcz



*przepis zaczerpnięty z internetu.

Ja przygotowuję zupy z ziemniakami (np. barszcz ukraiński, grochówka). Autor przepisu (mężczyzna) nie jest przekonany co do wytrzymałości zup słoikowych więc nie próbował.
Mój sposób szybki jeśli czasu na pasteryzację brak (chyba nawet zaczerpnięty z wątków na et): gorące wlać do słoika. Na nakrętkę kapnąć spirytusu, podpalić i płonące szybko zakręcić. Robię tak od jakiegoś czasu i jeszcze żaden słoik nie poszedł do kubła

Wasze komentarze

turbo280
2010-12-06 23:34:27
Szagówki to inaczej kopytka w niektórych regionach!!Bo na szagę cięte!! Ten spirytus to do środka nakrętki??
marsik
2011-01-30 16:18:59
A ja zrobiłam eksperyment - gotowałam pomidorową zaciągniętą śmietaną, z makaronem (mięsko też) i udało się! Zupa przetrwała ponad trzy tygodnie:) Teraz kolej na grochówkę:)
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja