Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
140 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao 130 g masła, miękkiego 100 g cukru 100 g brązowego cukru 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego, 180 g mąki pszennej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli | |
Sposób przygotowania: | |
Czekoladę posiekać dość drobno (ale nie w pył, tak żeby kawałki były wyczuwalne w ciastkach). Zmiksować masło, cukry i jajko. Dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, dodać czekoladę (można też dodać trochę orzechów posiekanych) i jeszcze raz wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać kulki wielkości orzecha włoskiego (można pomóc sobie dwoma łyżeczkami). Zachować kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka piec ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe, dobrze wystudzone ciastka można zamknąć w hermetyczny pojemnik i zabrać ze sobą w trasę. Z tej porcji wychodzi ok. 38 ciastek (na dwóch blachach). Ciastka mają jedną wadę... wciągają i uzależniają. |