Kuchnia Kierowcy

Wędzone pęto w słoik zamknięto

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1kg lekko wędzonej kiełbasy
1l bulionu wieprzowego
2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w bulionie. Kiełbasę ułożyć w słoiku, zalać gorącym bulionem. Pasteryzować 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zapach wędzonki jest wspaniały. Można wykorzystać na różne sposoby, np.: kiełbasę dodać do jakiejś zupy jako wkładkę (np żurek, grochówka), można kiełbasę podsmażyć z cebulką, można ją pokroić i dodać fasolkę w sosie pomidorowym z puszki a będzie coś a'la fasolka po bretońsku w 5 minut.
Zalewę pewnie też da się wykorzystać dodając do zupy lub sosu.

Zrobiłam 2 słoiki. Jeden trzymałam w lodówce, drugi w kuchennej szafce czyli niezbyt chłodne warunki. W tym z lodówki była galaretka, w tym z szafki konsystencja bardziej płynna ale otworzyłam ten z szafki po dwóch tygodniach i uważam, że spokojnie od jesieni do wiosny można wozić nie posiadając lodówki.

Wasze komentarze

Kinia
2011-08-20 15:33:47
Żurek i grochówka z tą kiełbasą i zalewą ze słoika wychodzą rewelacyjnie.
Yeti
2011-12-26 22:24:18
No dobra, to startuję ze słoikami... wrażenia opiszę, jak zjem; -)
Yeti
2011-12-26 22:26:00
No dobra, to startuję ze słoikami... wrażenia opiszę, jak zjem; -)
neurot
2012-03-31 10:34:59
Skąd ja teraz tyle słoików wezmę? Znów trzeba będzie skamlać o załadunek w Hucie szkła :P
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja