Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
10 udek z kurczaka 1 łyżeczka jarzynki lub vegetty 1 listek laurowy 2 ziarnka ziela ang 1 kostka rosołku wołowego 1 łyżeczka płaska soli 4 ziarnka pieprzu nat. 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody | |
Sposób przygotowania: | |
Udka wyluzować tzn wyjąc kości/chrząstki mogą zostać/jeśli nie potrafimy można okroić mięso. Mięso i wszystkie przyprawy włożyć do garnka zalać wodą i gotować na wolnym ogniu/jak rosół/ ok pół godziny tak aby mięso było dość twarde. Można zszumować choć nie jest to konieczne. Po przestudzeniu tak aby się nie poparzyć wyjąć mięso i włożyć do słoja ok 3/4 pojemności, zalać powstałym rosołem, można włożyć kawałek marchewki. Zakręcić i wekować ok 3 godzin. Wystudzić i włożyć do lodówki. Można przechowywać ok 3 mies. Uwaga: W ten sposób można przygotować każdy rodzaj mięsa drobiowego, nadaje się potem jako drugie danie/z rosołu zrobić sos lub jako podstawa do zupy/. *przepis zaczerpnięty z internetu |
gabi12
2014-01-06 08:41:59 | Czy ktoś może próbował? Przetrzyma się na zewnątrz przy temp ok. +10 st.? |
zbychoo
2014-01-06 10:27:16 | Nie próbowałem ale sądzę że jeśli słoik "złapał i trzyma" to może wytrzymać ok miesiąca bez lodówki. Temperatury chłodnicze są poniżej +10 st. to w temperaturze zbliżonej do +10 st. C wytrzyma spokojnie ponieważ było 2 razy gotowane i to dłużej niż jest przewidziane. Porównaj z tabelką gdzie podano czasy minimalne pasteryzacji: ://kuchniakierowcy. pl/galeria. porada. 2_113. html |
gabi12
2014-01-06 12:11:49 | Dziękuję bardzo za odpowiedź!!! |
Kinia_etransport.pl
2014-01-06 12:25:30 | gabi, przepraszam, że z opóźnieniem odpisuję. zbychoo, dziękuję :) gabi, często gotuję gar rosołu specjalnie większy by kilka słojów zawekować. I wkładam do nich mięcho tak żeby kierowca miał co pojeść a nie tylko pochliptać :) Wekuję zazwyczaj w słojach litrowych gotując 2 razy (1. - 60 minut, 2. - 40min). Małżon nie ma lodówki ze sobą i jeszcze żaden słoik przy takiej pasteryzacji mu nie "odpadł" (pomijając sytuację gdy słój spadł na beton i siłą rzeczy odpaść musiał) ; -) |
gabi12
2014-01-06 13:16:56 | Nie ma sprawy!!! Cieszę się, że ktokolwiek odpisał. Na innych portalach człek czasem miesiąc czeka na odpowiedź :) No właśnie dziś gotuję gar rosołu i mam zamiar mężowi odlać na drogę i za pasteryzować według Waszych rad. Mąż ma lodówkę w samochodzie, ale niewielką, a na zewnątrz ma dwa schowki w których może spokojnie słoiki trzymać. Jeszcze raz wielkie dzięki za rady!!! |