Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
1/2 kg ogórków gruntowych lub 2-3 szklarniowe 6 łyżek octu winnego albo ryżowego 1 łyżeczka soli 1 pęczek koperku duży 1 kg młodych, niedużych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1 cebulka albo 2-3 małe cebulki z dymki . SOS 1/3 szklanki majonezu 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku | |
Sposób przygotowania: | |
Przygotowanie zaczyna się dzień wcześniej od ''zaprawienia'' ogórków. Brzmi groźnie a chodzi o to by je pokroić w plasterki, dodać pół pęczka posiekanego koperku, ocet z solą (sól rozpuścić w occie). Wymieszać i włożyć na noc do lodówki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie zrobić to rano i zostawić w lodówce do popołudnia czy wieczora i wówczas dokończyć robienie sałatki. : ) Fajnie sprawdza się wrzucenie ogórków z octem do woreczka zamykanego suwakiem. Dobrze wówczas daje się mieszać wszystko. Ziemniaczki ugotować i ostudzić. Pokroić na plasterki, tak samo rzodkiewkę. Posiekać resztę koperku i dymkę (czasami robię bez niej i nie widzę za dużej różnicy w smaku, nie jest to zatem pozycja obowiązkowa). Na koniec zalać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatka jest rewelacyjna do grilla ale i jako samodzielne danie czy dodatek imprezowy sprawdzi się też świetnie. Przepis zaczerpnięty z cookingforemily. | |
Dodatkowe informacje: | |
|