Kuchnia Kierowcy

Super sałatka do grilla, i nie tylko do grilla

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

1/2 kg ogórków gruntowych lub 2-3 szklarniowe
6 łyżek octu winnego albo ryżowego
1 łyżeczka soli
1 pęczek koperku duży
1 kg młodych, niedużych ziemniaków
1 pęczek rzodkiewek
1 cebulka albo 2-3 małe cebulki z dymki
.
SOS
1/3 szklanki majonezu
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczyna się dzień wcześniej od ''zaprawienia'' ogórków. Brzmi groźnie a chodzi o to by je pokroić w plasterki, dodać pół pęczka posiekanego koperku, ocet z solą (sól rozpuścić w occie). Wymieszać i włożyć na noc do lodówki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie zrobić to rano i zostawić w lodówce do popołudnia czy wieczora i wówczas dokończyć robienie sałatki. : ) Fajnie sprawdza się wrzucenie ogórków z octem do woreczka zamykanego suwakiem. Dobrze wówczas daje się mieszać wszystko.

Ziemniaczki ugotować i ostudzić. Pokroić na plasterki, tak samo rzodkiewkę. Posiekać resztę koperku i dymkę (czasami robię bez niej i nie widzę za dużej różnicy w smaku, nie jest to zatem pozycja obowiązkowa).
Na koniec zalać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka jest rewelacyjna do grilla ale i jako samodzielne danie czy dodatek imprezowy sprawdzi się też świetnie.

Przepis zaczerpnięty z cookingforemily.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja