Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
570g marchwi tj. dwie b. duże [waga: 516g po obraniu] 180 ml oleju 545g filetów śledziowych marynowanych - a la Bismarck [tj. śledzi w lekkiej zalewie octowo-korzennej] - waga przed obraniem filetów ze skóry | |
Sposób przygotowania: | |
Marchew zetrzeć na tarce na bardzo małych oczkach albo bardzo drobno poszatkować w malakserze. Na dużej patelni albo w woku rozgrzać olej, dodać startą marchew i dusić na niezbyt dużym ogniu aż marchewka będzie miękka - trwa to ok. 10 minut. Ilość oleju należy regulować - marchewka nie powinna być sucha i się przypalać. Farsz marchewkowy należy wystudzić przed połączeniem go z rybą. Płaty śledziowe obrać ze skóry i pokroić na niezbyt duże kawałki. Uduszoną [i ostudzoną] marchewkę oraz śledzie układać warstwami w słoiku. Nie dodawać żadnych przypraw. Śledzie powinny zostać odstawione do lodówki na 1-2 dni przed konsumpcją w celu połączenia się smaków. Przepis pochodzi ze strony 'Nina w kuchni' i choć połączenie śledzi marynowanych z marchewką może budzić zdziwienie i lekki dystans to gwarantuję, że smak jest super. Również podeszłam do tego “z pewną dozą nieśmiałości” a teraz przygotowuję je bardzo chętnie bo są lubiane przez domowników i gości. |