Kuchnia Kierowcy

Schab pieczony w wekach

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

* 1 kg schabu bez kości
* sól
* majeranek
* 50 g smalcu

Sposób przygotowania:

Schab umyć, natrzeć solą, obsypać majerankiem. Tłuszcz rozgrzać na brytfannie do pieczenia mięsa, włożyć schab, przykryć naczynie i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 1 godziny, polewając mięso sosem. Upieczony schab ostudzić, pokroić w dość duże kawałki i ułożyć ciasno w wekach. Mięso w wekach zalać sosem od pieczenia. Pasteryzować trzykrotnie w odstępach 24 godzin; za każdym razem 1 godzinę.

Rada: W taki sam sposób można przygotować cielęcinę, tylko zamiast majeranku natrzeć mięso czosnkiem.



*przepis zaczerpnięty z internetu


Wasze komentarze

Kinia
2011-05-02 16:24:06
Ponieważ sosu z pieczenia nie jest jakoś szałowo dużo więc na bazie tego z pieczenia zrobiłam sos myśliwski z torebki na szybkiego (można też dać sos jasny do mięs lub swoje wariacje :). Jak widać na zdjęciu wyszły 3 słoiki.
visitors
2014-10-18 10:31:08
super. teraz musze przez Ciebie odgrzac sobie golonke w sosie wlasnym z ryzem ( ryz juz ugotuje swiezy :P)
Clarie
2016-01-29 15:26:44
Czy musi byc tyle sosu? Zawsze się zastanawiam, czy można wekować dania, które nie pływają w sosie.
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja