Kuchnia Kierowcy

Pulpeciki w sosie koperkowym zawekowane

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego
1/2 szkl bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz, może być przyprawa do mielonego
troszkę mąki
rosół bądź rosołek z kostki
pęczek koperku
śmietanka 18% do zup i sosów (np Łaciata, w kartoniku 250ml)
sos w torebce Winiary Pomysł na.....kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i włożyć do garnka, w którym już czeka rosół. Ilość rosołu musi być taka by przykryła pulpeciki. Pogotować na małym ogniu tak z 20 minut. W tym czasie sos Winiary rozrobić ze śmietanką. Zahartować kilkoma łyżkami gorącego rosołu i zalać pulpety. Pogotować z 10 minut i dosypać posiekany koperek.
Gotowe danie nakładać do słoików. Na każdą zakrętkę leję kapkę spirytusu, podpalam i szybko zakręcam. Już w tym momencie, po zakręceniu, wyraźnie słychać "wciąganie" zakrętki.
Każdą potrawę na wyjazd kierowcy (brak lodówki w aucie) pasteryzuję dwukrotnie. Pierwszego dnia godzinę a po 24 godzinach gotuję powtórnie 40minut. Potrawy wytrzymują porę letnią i bez lodówki.
Smacznego

Wasze komentarze

Blond
2011-12-22 17:32:58
Kiniu i naparwdę to się nie psuje? w końcu tam jest śmietana? miałam takie przypadki, że mimo zawekowania słoików - danie z dodatkiem śmietany psuło się.
Kinia
2011-12-22 17:39:32
Blondi, przetestowane i nie popsuło się. A stało trochę najpierw w szafce a potem jeździło autem (bez lodówki). Może to kwestia tej śmietanki z kartonika (ona jest inaczej konserwowana) a nie śmietany z kubeczka :) I kwestia pewnie podwójnej pasteryzacji
Blond
2011-12-22 17:41:53
Kiniu i naparwdę to się nie psuje? w końcu tam jest śmietana? miałam takie przypadki, że mimo zawekowania słoików - danie z dodatkiem śmietany psuło się.
Blond
2011-12-22 17:42:36
byc może włąsnie tajemnica tkwi w tych jakże istotnych szczegółach :) dzięki :)
Blond
2011-12-22 17:43:05
oj sorry, powielił mi się przypadkiem pierwszy wpis!
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja