Kuchnia Kierowcy

Pasztet drobiowy w słoiczkach

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

2 kg ćwiartek z kurczaka
30 dkg wątróbki drobiowej
160 g kaszy manny
1,5 l wody
5 jajek
pieprz, sól, gałka muszkatołowa,
majeranek - wszystko do smaku
ziele angielskie 4-5 szt.

Sposób przygotowania:

Ćwiartki kurczaka gotować do miękkości, wątrobę kilka minut (w innym garnku).
Po ugotowaniu i oddzieleniu od kości wszystko mielimy w maszynce (oczko 2, 5 mm lub mniejsze).
Do ugotowanego wrzącego wywaru wsypujemy kaszę mannę i szybko
mieszamy. Wszystko wlewamy do naszego zmielonego mięsa i wątroby. Dodajemy przyprawy.
Do wyrobienia gładkiej masy używamy blendera. Dodajemy jajka. Wszystkie składniki blendujemy ok 10 -15 min.
Uzyskaną dość płynną masę przelewamy do słoiczków (np. małych po przecierach pomidorowych) i pasteryzujemy 1 godzinę.
Należy pamiętać, że pasztety muszą być lekko "przeprawione" bardziej aromatyczne gdyż po pasteryzacji będą miały mniej "smaku" ale niestety do tego trzeba dojść metodą prób i błędów jak to bywa w gotowaniu.
Można wykonać także różne smaki tego pasztetu używając powyższego przepisu jako bazy np:

* dodajemy przecier pomidorowy - pasztet pomidorowy
* czosnek - pasztet czosnkowy
* majeranek - pasztet majerankowy


*przepis zaczerpnięty z internetu

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja