Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
2 kg ćwiartek z kurczaka 30 dkg wątróbki drobiowej 160 g kaszy manny 1,5 l wody 5 jajek pieprz, sól, gałka muszkatołowa, majeranek - wszystko do smaku ziele angielskie 4-5 szt. | |
Sposób przygotowania: | |
Ćwiartki kurczaka gotować do miękkości, wątrobę kilka minut (w innym garnku). Po ugotowaniu i oddzieleniu od kości wszystko mielimy w maszynce (oczko 2, 5 mm lub mniejsze). Do ugotowanego wrzącego wywaru wsypujemy kaszę mannę i szybko mieszamy. Wszystko wlewamy do naszego zmielonego mięsa i wątroby. Dodajemy przyprawy. Do wyrobienia gładkiej masy używamy blendera. Dodajemy jajka. Wszystkie składniki blendujemy ok 10 -15 min. Uzyskaną dość płynną masę przelewamy do słoiczków (np. małych po przecierach pomidorowych) i pasteryzujemy 1 godzinę. Należy pamiętać, że pasztety muszą być lekko "przeprawione" bardziej aromatyczne gdyż po pasteryzacji będą miały mniej "smaku" ale niestety do tego trzeba dojść metodą prób i błędów jak to bywa w gotowaniu. Można wykonać także różne smaki tego pasztetu używając powyższego przepisu jako bazy np: * dodajemy przecier pomidorowy - pasztet pomidorowy * czosnek - pasztet czosnkowy * majeranek - pasztet majerankowy *przepis zaczerpnięty z internetu |