Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1,8 kg ryby swieżej lub mrożonej (rozmrożonej i osączonej) 5 dużych cebul 200 g ryżu 1 szkl ( 250ml) oleju słonecznikowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g) 1 słoiczek keczupu pikantnego (215 g) Przyprawy: pieprz ziołowy, sól, papryka ostra i słodka do smaku, ew. vegeta | |
Sposób przygotowania: | |
1) Zagotować 3 litry wody, wrzucić rybę, gdy się zagotuje wyjąć, wystudzić, oczyścić z ości. Czystej ryby po sparzeniu i oczyszczeniu ma być 1, 5 kg. 2) Zmielić oczyszczoną rybę w maszynce z sitkiem o dużych oczkach. 3) Ugotować ryż do miękkości, ostudzić. 4) Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. 5) Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 3 godziny i jeszcze raz wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli paprykarz jest zbyt suchy, dodać więcej oleju. Paprykarz można wekować, pasteryzując od momentu zagotowania przez 15 min. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Po wekowaniu przechowywać paprykarz w lodówce. |